Onderzoek naar de Invloed van Beplanting op Luchtkwaliteit Langs de A50

Innovatief Groenonderzoek

Langs de A50 worden tijdelijk verschillende bomen en struiken aangeplant om te onderzoeken of zij de luchtkwaliteit verbeteren. Het is een initiatief van Stadsregio Arnhem Nijmegen en het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit van Rijkswaterstaat. Het is voor het eerst dat men in Nederland op deze schaal het effect van beplanting op de luchtkwaliteit onderzoekt. De Universiteit Wageningen voert de stofmetingen uit.

Naar een Model voor Groen en Luchtkwaliteit

Het project is een eerste stap richting een model dat de effecten van groen op de luchtkwaliteit berekent. Eerder literatuur- en laboratoriumonderzoek toonde aan dat groen een positieve bijdrage kan leveren aan verlaging van de concentraties fijn stof en stikstofdioxide in de lucht. Dit onderzoek moet uitwijzen of deze conclusies in de praktijk waar blijken.

Verschillende Soorten Beplanting Getest

Het stuk land langs de snelweg bij Valburg is ingericht met verschillende soorten beplanting. Twee proefvakken van 10 bij 100 meter zijn aangepland met naald- en loofbomen. De verwachting is dat verschillende eigenschappen van deze bomen verschillend scoren in het afvangen van fijn stof en stikstofdioxide. Een derde proefvak heeft geen beplanting om te kunnen bepalen wat er in deze situatie met de luchtkwaliteit gebeurt.

Kader van het Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van het Innovatieprogramma Luchtkwaliteit dat een opdracht is van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM.

Techniek van Fijnstofmetingen

Voor de fijnstofmetingen worden elektronische constant flow pompen ingezet met LVS PM10 en PM2,5 monsternamekop. De toegepaste samplers zijn gekozen vanwege de hoge nauwkeurigheid van het aanzuigdebiet en bemonsterd volume (2%). Daarnaast maakt de zeer krachtige (6 m3/uur) roterende pomp het mogelijk om zeer lange, (100 m) monstername leidingen toe te passen. Het was tevens van doorslaggevende betekenis dat deze pompen voor meerdere verschillende projecten inzetbaar zijn. Zo zijn deze met succes reeds eerder ingezet bij emissiemetingen in stallen.

Kom in contact met een van onze specialisten

Ravebo staat voor een duurzame samenwerking met zijn relaties. Zowel binnen Ravebo als bij onze fabrikanten werken we met korte en directe lijnen en dat is wel zo praktisch! We gaan graag met uw aanvraag aan de slag voor uw applicatie op het gebied van meten en monitoren van stof en gassen.

Neem contact op