Modificatie van Giano voor Fijnstof en Gasvormige PAK's Bemonstering
Introductie van Giano
Ravebo B.V. heeft in samenwerking met Dado lab S.r.l. modificaties doorgevoerd aan een reeds bestaand product genaamd “Giano”. De Giano betreft een monstername unit voor het sequentieel bemonsteren van fijnstof in de buitenlucht conform NEN-EN12341.
Aanleiding hiervoor was een aanvraag (aanbesteding) vanuit een overheidsinstantie voor de levering van een dergelijke unit (PM10 sequentieel monsternamesysteem), echter ook geschikt voor het extra bemonsteren van gasvormige PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Uiteindelijk worden deze units ingezet voor het vaststellen van de concentratie PAK in omgevingslucht. PAK’s komen zowel stofgebonden voor als gasvormig.
Ontwikkeling door Dado lab
Dado lab heeft een sequentieel monsternamesysteem ontwikkeld. De basis is een multifunctionele processor met filterwisselsysteem. Hiermee kunnen de monsternames worden geprogrammeerd en meetdata worden uitgestuurd. Deze processor met filterwisselsysteem kan geplaatst worden in een 19” racksysteem. De processor kan twee monsternamelijnen en twee filterwisselsystemen (simultaan) aansturen; het is dus bijvoorbeeld mogelijk om simultaan PM10 en PM2.5 monstername uit te voeren. Het filterwisselsysteem voor iedere lijn heeft een capaciteit van 21 filters. Voor stand-alone toepassing is het systeem verkrijgbaar ingebouwd in een geschikte buitenbehuizing met monsternamepomp(en). Het model Giano is een systeem waarbij met één monsternamelijn en één filterwisselsysteem is ingericht.
Modificaties en Vereisten
In nauwe samenwerking zijn een aantal modificaties doorgevoerd op de standaard Giano PMx sequentiële sampler om aan de gestelde eisen te kunnen voldoen. Als gezegd is het nodig voor de bemonstering van de gasvormige PAK’s een absorptiecardridge te voorzien na het filter. In dit specifieke geval is het toegestaan met 1 cartridge te werken, daar een gemiddelde concentratie over meerdere dagen wordt bepaald. Een eis is wel dat de opslagtemperatuur voor zowel de bemonsterde filters als de absorptiecartridge op maximaal 23°C wordt gehouden. Om dit te kunnen garanderen wordt een luchtconditionering toegepast. Het is voor te stellen dat condensaat kan ontstaan na het bemonsterde filter als gevolg van hoge buitentemperaturen en hoge luchtvochtigheid. Om die reden is tevens een condensaatopvang voorzien voor de absorptiecartridge, zodat er “droog” gas door het absorptiemateriaal gaat.
Gezien het feit dat over langere periode monsters genomen worden (14 dagen) en niet geheel is in te schatten hoe hoog de weerstand over het absorptiepatroon wordt over de tijd, is een extra krachtige pomp toegepast met hoge capaciteit.
Een laatste vereiste was de volledige correctie voor het actuele monsternamedebiet van 2,3 m3/h. Hiermee doelen we niet alleen de juiste correctie naar temperatuur en druk, maar ook een correctie naar de variaties in de relatieve vochtigheid. Daar de software en firmware van DadoLab instrumentatie geheel in eigen beheer wordt gedaan, was dit vrijwel direct in de firmware van deze instrumenten te implementeren. Als extra is de unit voorzien van een interface met sensoren voor het meten van de windsnelheid en de windrichting. Dit kan waardevolle extra informatie zijn bij immissiemonstername. Tevens voorziet de firmware in het programmeren van monsternames afhankelijk van bepaalde windrichtingen.